Вся правда про суші: у чому їх секрет та користь
Суші, роли, маки, сусі… Як тільки не називають цих екзотичних равликів японської кухні через їх різноманітність. Проте суть не в назві. Суші – це не просто одна зі страв японської кухні! Це справжня візитна картка країни і всього Сходу, яка впродовж останнього десятиліття стала особливо популярною по всьому світу. Та чи корисними є суші, зокрема для нас, простих українців, які так цінують борщ із часником!?) Спробуємо з’ясувати.
Справжній японський суші-майстер в першу чергу стежить за свіжістю продуктів. Особливу увагу приділяють рибі, з якої готується страва. Часто японські ресторани замовляють живу рибу, аби їхні клієнти були впевненими у якості та свіжості приготовлених суші. Також для майстрів суші надзвичайно важливим є зовнішній вигляд страви.
Японці вважають, що роли повинні виглядати бездоганно, тому для їх приготування обирають не просто свіжі, але й гарні продукти. Головні інгредієнти суші – це рис і морепродукти. Можна створити різні смакові комбінації, поєднуючи рис з дарами моря. Традиційно, до цієї страви подають соуси, які наділяють страву пікантністю та вишуканістю.
Попри красивий зовнішній вигляд, споживачі часто задумуються над питанням користі японських равликів. Вчені довели, що морепродукти, з яких роблять суші – це справжнє джерело вітамінів. Суші не піддаються термічній обробці, то ж всі корисні властивості морепродуктів збережені на сто відсотків. Перш за все слід наголосити на користі риби, яка багата білком. Білки містять всі амінокислоти, необхідні людині.
Риб’ячий жир швидше, в порівнянні з м’ясом, засвоюється організмом. Крім того, саме риб’ячий жир є «постачальником» в наш мозок спеціальних речовин, які сприяють поліпшенню пам’яті. У рибі практично немає холестерину, який є ворогом серцево-судинної системи організму. За оцінками провідних вчених, регулярне вживання риби знижує виникнення ракових захворювань, ризик виникнення аритмії серця, захищає від інсульту і сприяє попередженню раптової зупинки серця.
Основним складником рол є рис. Для японців він – продукт номер один у щоденному раціоні. Рис є важливим джерелом клітковини, яка сприяє зниженню рівня холестерину, нормалізує діяльність кишечника, легко перетравлюється, а в шлунку здатна всмоктувати воду, займаючи певний обсяг і знижуючи цим апетит. Не дивно, що серед японців дуже багато довгожителів і практично немає грубих людей. На думку дослідників, вживання рису сприяє також підвищенню рівня інтелекту.
Ще одним компонентом суші є спеціальні листя водорості, що називаються норі. Японці вживають норі практично щодня. Адже у цій морській капусті є велика кількість йоду, необхідна для правильного функціонування щитовидної залози. Медики навіть використовують норі у медицині. Суші найчастіше їдять з соусом васабі, який має антисептичні властивості.
Тож користь від вживання суші є очевидною. Але не слід забувати, що смак та користь кожної страва, значною мірою залежить від добросовісного кухаря. Тож радимо обирати перевірені ресторани.
Смачного!