Факти про суші: від історії до трендів
Сьогодні суші у Львові стали такими популярними, що їх замовляють щодня і ласують із задоволенням. Однак вони не тільки в Україні займають пальму першості за, але й у всьому світі. А тому ми розповімо кілька цікавих фактів про цю улюблену страву.
Від назви до інгредієнтів для суші
Найголовніша цікавинка про суші стосується найбільш банальної речі, а саме – назви цієї страви. Насправді правильно говорити «сусі», згідно з японською транскрипцією. Ця помилка у вимові міцно закріпилася у нас через те, що спочатку назва страви переводилася саме з англійської, а не з японської, адже популяризація суші у нас почалась після їх відкриття в Америці, а не в Азії.
Говорячи про інгредієнти, не можна не згадати про рибку. Найпопулярніші види ролів готуються в основному з тунця. Сьогодні ця риба є найдорожчою на будь-якому рибному ринку, проте раніше її вживали в їжу виключно бідні верстви населення.
Стосовно васабі також є досить цікава історія. Спочатку він подавався до суші не як додаток або соус, а як засіб, за допомогою якого можна було вбити бактерії в сирій рибі перед її вживанням. Особливо це було популярно в Азії. Сьогодні ж васабі подається до суші, скоріше, за звичкою. Крім того, все васабі, яке можна відшукати за межами Японії і Китаю, несправжнє.
Цікаво, що креветки, з яких робляться роли, привозяться в ресторан не розмороженими, а в цільній брилі льоду. Вважається, що саме так вони зможуть зберегти свою консистенцію і натуральний морський смак.
Незвичайним є й історія видобутку водоростей норі. Спочатку вони не вирощувались окремо й за цим процесом ретельно не стежили, як-то роблять сьогодні. Раніше вони росли на доках, на дерев’яних ніжках. А тому, щоб вжити їх в їжу, водорості спочатку відскрібалися звідти гострим ножем.
Технологія приготування та вживання суші
Сьогодні в Азії роли готуються не тільки в ресторані, але і за допомогою спеціальних роботів або навіть автоматів, які можна зустріти в магазині або на вулиці. А якщо зайти до ресторану – то можна побачити, що суші готуються виключно чоловіками. Вважається, що температура тіла жінок дещо інша, а тому їх руки можуть бути гарячішими, що може зіпсувати прохолодну рибу та рис.
Не можна не згадати цікавинку, яка стосується кухонного приладдя. Вважається, що ніж для суші є праправнуком самурайського меча, а тому за ним потрібно так само ретельно та постійно доглядати. Наприклад, його необхідно заточувати кожен день.
А ще деякі азіатські ресторани придумують все нові й нові способи подачі цієї страви. Наприклад, в деяких закладах сети ролів подаються на оголених жіночих тілах, прикриваючи наготу смачними шматочками. Існують навіть спеціальні правила, які забороняють говорити з цими жінками під час трапези.
І на завершення додамо, що після того, як суші набрали популярності в Японії, вони стали такими дорогими, що ними навіть дозволялося платити податки!